Wijn Jargon: De meest gebruikte Vaktermen in de Oenologie

Geplaatst in Wijn Informatie | 1 reactie

Wijn Jargon: De meest gebruikte Vaktermen in de Oenologie

Oenologie betekent wijnkennis en een sommelier wordt ook wel een wijnkelner genoemd. Deze twee termen zullen je waarschijnlijk niet geheel onbekend zijn. Hieronder tref je een overzicht van de meest gebruikte vaktermen in de oenologie.

 

 

 

AOC
Deze afkorting staat voor Appellation d’Origine Contrôlée. Deze term wordt gebruikt om de geografische oorsprong van de wijn te controleren. Zodra op een wijnetiket het label AOC vermeld staat, dienen de volgende punten naar voren te komen:

  • Druivenras(sen)
  • Nauwkeurige omschrijving van het productiegebied
  • Specifieke eigenschappen van de wijn
  • Maximum wijnproductie per hectare
  • Eventueel nog inzage in verwerkingstechnieken

Cépage
Een ander woord voor cépage is ook wel druivenras. Deze term wordt vrijwel altijd gebruikt als de wijn door slechts één druivenras is gemaakt.

Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt er suiker toegevoegd aan een nog niet gefermenteerd druivensap. Dit wordt niet gedaan om de wijn zoeter te maken, maar om een wijn te creëren met een hoger alcoholgehalte.

Decanteren
Het decanteren van de wijn is het overschenken van een fles wijn in een karaf.

Edele Rotting
Pourriture noble is ook wel een andere benaming voor edele rotting. Het is een proces die vooral in het najaar toeslaat, waarin schimmel de schil van de druiven aantast. Deze ziekte kan goed worden gebruikt voor het maken van zoete wijnen, omdat door edele rotting een groot deel van het vocht uit de druif verloren gaat. Hierdoor neemt het suikergehalte in het overgebleven druivensap toe.

Most
Most is de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven voor het maken van de wijn. Hierna kan pas het eerste gistingsproces plaatsvinden.

Mousserende Wijn
Bij mousserende wijnen waarin koolzuurgas wordt opgelost om zo de bubbels te krijgen die we gewend zijn een mousserende wijn, zoals Champagne, Prosecco of Cava.

Terroir
Het klimaat en de bodem waar de wijn groeit en verbouwd wordt, wordt terroir genoemd.

Vin de Table
Een andere term hiervoor is tafelwijn.

Vin de Pays
Een andere term hiervoor is landwijn.

Vinificatie
Een andere naam voor vinificatie is wijnbereiding. Het doel van het vinificatieproces is het gistingsproces, waarbij de suikers omgezet worden in alcohol. De suikers bevinden zich samen met de zuren in het vruchtvlees van de druif. De aroma’s die de wijn later herkenbaar maakt, zitten aan de binnenkant van de schil.

1 reactie

Laat een reactie achter