Een wijn met schroefdop of met kurk? Wat is beter?

Geplaatst in Wijn Informatie | 7 reacties

Een wijn met schroefdop of met kurk? Wat is beter?

In supermarkten en slijterijen kom je de schroefdop veel tegen! De traditionele Franse wijnboer blijft meestal volhouden bij een fles wijn met de bekende kurk. Maar geeft de kurk aan een fles wijn meer ‘body’ en kwaliteit of is er geen verschil met wijnen met een schroefdop?

Verkiezen van schroefdop boven de kurk
Een belangrijke reden waarom tegenwoordig steeds meer mensen een fles wijn met een schroefdop willen is dat wijn die met natuurkurk afgesloten wordt, altijd onderhevig is aan de inwerking van oxidatie (zuurstof). Hierdoor is de kans op bacteriele infecties groter dan bij wijnen met een schroefdop. Bij rode wijn is een kleine hoeveelheid zuurstof niet schadelijk.

Je zou denken dat als de kurk op de fles zit, dat dit geen probleem op kan leveren. Maar na een verloop van tijd zal er zuurstof door de kurk komen, omdat dit gemaakt is van organisch materiaal.

Bij het gebruik van schroefdoppen worden de risico’s tot een minimum teruggebracht. Anders dan kurken garanderen schroefdoppen exact dezelfde conditie voor iedere afzonderlijke fles. De fles variatie door inwerking van zuurstof heeft door de schroefdop geen mogelijkheid meer. Met name witte wijnen, die het van zuiverheid en aromatische finesse moeten hebben, slaan goed aan bij de nieuwe vorm van dop. Ook rode wijnen hebben voordeel bij een schroefdop, omdat deze het risico van kurkinfectie definitief verdwijnt.

Er kan nog wel degelijk kurk in de wijn zitten met een schroefdop. Dit wordt namelijk veroorzaakt door een bacterie in de lucht en als de wijn voor het vullen (vaak loopt een wijn kurk op via de houten vaten) er al mee besmet is. Lees hier ons eerdere artikel over kurk in een fles wijn.

Nog een voordeel: Het openen van een fles wijn
Nog een belangrijk voordeel van de schroefdop is het openen van de wijnfles. Er is geen wijnopener of iets dergelijks meer voor nodig om dit te bewerkstelligen.

7 reacties

Laat een reactie achter