Belangrijkste Bodemsoorten voor Wijn in Frankrijk

Geplaatst in Wijn Informatie | 2 reacties

Belangrijkste Bodemsoorten voor Wijn in Frankrijk

De smaak en het karakter van wijn is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de soort bodem. Frankrijk beschikt over verschillende bodemsoorten, hieronder geven we je de meest belangrijke bodemsoorten die geschikt zijn om wijnranken te houden.

Kiezel
Dt heeft een afwaterende en onvruchtbare bovengrond, maar vele wijnen uit de Bordeaux en Châteauneuf-du-Pape, zoals Cabernet Sauvignon, doen het zeer goed bij kiezel.

Klei
Klei heeft een soepele en een wat zure samenstelling die water vasthoudt en dit slecht afvloeit. Voornamelijk rode Merlot wijnen uit de Pomerol laten zich lenen voor een klei ondergrond.

Kalksteen
Champagne en droge witte wijnen zijn uitermate geschikt om te telen op kalksteen. Dit alkalische en afwaterende gesteente bestaat voor het grootste gedeelte uit calciumcarbonaten.

Graniet
Deze harde steengrond is net als kalksteen alkalisch. Daarnaast is graniet onvruchtbaar en gemakkelijk afwaterend, waardoor wijnen in de Beaujolais en in het noorden van de Rhône het goed doen op deze bodemsoort.

Leisteen
Dit ondergrondse bodemtype bestaat uit klei, modder en schalie (=brokkelig) en is te vinden in het zuiden van de Beaujolais en in Pouilly Fumé.

Mergel
Mergel is een zuurhoudende combinatie van klei en kalksteen. Deze bodemsoort is op z’n best in de Jura, Côte d’Or en de Rhône.

Tuf
Afwaterend kalksteensoort en is te vinden in de Loirestreek.

Leem
Deze vruchtbare bodemsoort is een korrelig mengsel van silt, klei en zand. Leem wordt vaak gebruikt voor wat goedkopere wijnen, want het is meestal te vruchtbaar voor goede wijnen.

2 reacties

Laat een reactie achter