Witte Druivenrassen in Frankrijk

Geplaatst in Druivenrassen | 2 reacties

Witte Druivenrassen in Frankrijk

Het is niet mogelijk om overal ter wereld wijndruiven te verbouwen. Er is een geschikte bodem voor nodig, een geschikt klimaat en een perfecte ligging van de wijngaarden. Frankrijk is een uitermate geschikt land om verschillende druivenrassen te verbouwen: Het is er niet te warm en niet te koud en het voldoet aan de eerder genoemde drie criteria. De smaak van de druivenrassen verschilt enorm per gebied, want een wijngaard tegen een berg aan geeft vaak een compleet andere smaak dan een wijngaard die vlakbij de zee staat.

Hieronder geven we je de meest bekende witte druivenrassen, ook wel cépage genoemd, die in Frankrijk te vinden zijn.

Chardonnay
De Chardonnay is wereldwijd de populairste en meest gebruikte druif voor witte wijn. Dit druivenras groeit overal ter wereld makkelijk en levert zeer uitgesproken en smaakvolle wijnen op. In Frankrijk komt het druivenras Chardonnay voornamelijk voor in de Bourgogne, Champagne en de Languedoc-Roussillon.

De uitgesproken smaak van een Chardonnay wijn bevat veel fruitelementen. In de koele klimaten levert de wijn veel smaken van citrusvruchten (zoals een groene appel) op en in warme gebieden een smaak van tropisch fruit. Als de Chardonnay wijn uit een goed wijnjaar komt, kan deze wijn zeker enkele jaren bewaard worden (o.a. in een wijnkelder).

Chenin Blanc
De Chenin Blanc is een wit druivenras die voornamelijk voorkomt in de Loire streek. Het is erg gevoelig voor rot en wordt vaak tegen een berghelling verbouwd. Chenin Blanc wordt vaak in blends met andere druivenrassen gebruikt. De wijn bevat een hoge zuurgraad en de smaak heeft elementen van citrusvruchten.

Naast een droge wijn (vanwege de hoge zuurgraad) worden van de Chenin Blanc druif ook zoete wijnen gemaakt met aroma’s van honing en gekonfijte vruchten. Wijnen van de Chenin Blanc druif hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding door de betaalbare prijzen en de goede kwaliteit van de druiven.

Gewurztraminer
De druif van de Gewurztraminer is niet zoals vele andere witte druivenrassen wit, maar roze van kleur en komt grotendeels in de Elzas voor. Het pigment in de druif zorgt ook voor een goud-gele gloed. Gewurztraminer wijnen zijn zeer aromatisch (vaak aroma’s van o.a. honing en lychees) en hebben vol en ronde smaak.

Sémillion
Sémillion is het belangrijkste druivenras van de Bordeaux en omstreken. Deze druif bevat een hoog alcoholgehalte en een lage zuurgraad, doordat de druif een lange nazomer heeft en hierdoor veel zonlicht opvangt. De Sémillion druif is meestal niet gevoelig voor ziektes, echter in een vochtig klimaat is dit druivenras tegen het einde van de rijping wel gevoelig voor schimmels.

De smaak van Sémillion wijnen geven aroma’s van onder andere rozijnen, amandelen en honing.

Sauvignon Blanc
Inmiddels bevindt de Sauvignon Blanc druif zich over meerdere continenten, maar dit druivenras vindt zijn oorsprong in de Bordeaux streek. De smaak bevat een zekere zuurgraad en aroma’s van diverse citrusvruchten en groenten (zoals asperges). Dit maakt dat een Sauvignon Blanc wijn zeer verfrissend is.

Doordat dit druivenras snel groeit, dient er goed en geregeld gesnoeid te worden, anders komen er delen van de druivenranken in de schaduw te staan (door de takken) en worden de druiven niet goed rijp. Bij een te warm klimaat verliest deze druif zijn zuren. Daarnaast wordt de Sauvignon Blanc druif ook gebruikt voor het maken van zoete wijnen.

Riesling
Net als een Sauvignon Blanc bevat een Riesling wijn over een hoge zuurgraad. Dit druivenras houdt van een koel klimaat met veel zon en is hierdoor redelijke eenvoudig te verbouwen. Sinds de 19e eeuw wordt Riesling verbouwd in de Elzas. Het is bestand tegen een strenge vorst en de smaken die uiteindelijk voortkomen uit de Riesling druiven zijn te omschrijven als bloemig en zure citrusvruchten (zoals een groene appel).

Pinot Gris
De Pinot Gris stamt af van het blauwe druivenras de Pinot Noir en wordt net als de Riesling enkel in de Elzas verbouwd. De meeste Pinot Gris wijnen hebben een niet al te uitgesproken geur en smaak. Er bestaan een aantal wijnproducenten die van de Pinot Gris wijnen een zeer geconcentreerde wijn maken, welke goed te vervangen zijn voor een rode wijn bij het eten van wild.

Viognier
In het Noorden van de Rhone wordt de Viognier druif voornamelijk verbouwd. Het is geen makkelijk te verbouwen druif, aangezien de druif erg gevoelig is voor rotting. De aromatische smaak van de Viognier vinden vele wijnproducten echter van hoge klasse. De smaak van dit druivenras is vol en rond, met een laag zuurgehalte.

De Viognier druif wordt ook veel gebruikt in een blend voor rode wijnen, om een rode wijn wat meer soepelheid te geven.

 

 

2 reacties

Laat een reactie achter