Blauwe Druivenrassen in Frankrijk

Geplaatst in Druivenrassen | 2 reacties

Blauwe Druivenrassen in Frankrijk

Het is niet mogelijk om overal ter wereld wijndruiven te verbouwen. Er is een geschikte bodem voor nodig, een geschikt klimaat en een perfecte ligging van de wijngaarden. Frankrijk is een land die hier uitermate geschikt voor is: Het is er niet te warm en niet te koud en het voldoet aan de eerder genoemde drie criteria. De smaak van de druivenrassen verschilt enorm per gebied, want een wijngaard tegen een berg aan geeft vaak een compleet andere smaak dan een wijngaard die vlakbij de zee staat.

Hieronder geven we je de meest bekende blauwe druivenrassen, ook wel cépage genoemd, die in Frankrijk te vinden zijn.

Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon is wellicht wel het meest beroemde blauwe druivenras ter wereld. De oorsprong van dit druivenras is te vinden in de Médoc, in de Franse Bordeaux streek. De Cabernet Sauvignon wordt inmiddels niet alleen meer in Frankrijk verbouwd, maar over de hele wereld. De wijnen lenen zich erg goed voor rijping op houten vaten en het is een druif die zich erg goed laat mengen met andere druivensoorten.

Kenmerkend voor de Cabernet Sauvignon is de volle smaak en een donker rode kleur. Het heeft vaak een smaak van zwart fruit (zoals zwarte bes) en er kunnen zich ook smaken voordoen van chocolade en tabak (branderige tonen).

Cabernet Franc
De voorloper van de Cabernet Sauvignon is de Cabernet Franc. Deze druif is eerder rijp dan de Cabernet Sauvignon en is ook krachtiger qua smaak. De Cabernet Franc wordt veel verbouwd in de Bordeaux en in het Zuidwesten van Frankrijk op wat koelere plekken, aangezien de Cabernet Franc dit goed kan verdragen.

Cinsault
In Zuid-Frankrijk is het druivenras Cinsault veelvuldig te vinden, met name in de Languedoc-Roussillon en de Rhone. Dit druivenras wordt speciaal klein verbouwd, om zo goede geparfumeerde wijnen te krijgen met een betere balans. De Cinsault is een toegankelijke wijn en heeft een fruitig karakter. De kleur is licht (roze) en doet het goed als roséwijn vanwege de zachte smaak.

De Cinsault druif bevat weinig tannines. Het fruitige karakter van de Cinsault levert smaken op van onder andere granaatappel en framboos.

Gamay
De gamaydruif is wellicht een onbekende naam, maar dit blauwe druivenras wordt gemaakt voor Beaujolais wijnen, van de Beaujolais Primeur wijnen tot de duurdere cru-wijnen. 60% van de gamaydruiven wordt verbouwd in de Beaujolais streek. De Gamaydruif is ook te vinden in de Bourgogne en in de Loire.

De smaak van de Gamay druif is het best te omschrijven met rood fruit (framboos, aardbei en kers). Opmerkelijk is dat eenvoudige en de wat goedkopere Gamaywijnen wat licht worden gekoeld, voordat ze gedronken worden.

Grenache
De Grenache druiven groeien erg goed in Zuid-Frankrijk in de Languedoc-Roussillon en de Rhone, vanwege het zonnige en winderige klimaat. De Grenache druif heeft van nature veel suikers, waardoor de wijnen veel alcohol kunnen bevatten.

Dit druivenras wordt vaak in combinatie met een andere druivensoort gebruikt (zoals de Syrah) en is erg populair voor het maken van toegankelijke roséwijnen. De smaak van de Grenachewijnen is rood en zwart fruit gemengd met een kruidigheid.

Merlot
De Merlotwijnen geven door de druif een zachte, maar krachtige wijn. Het is wereldwijd het meest gebruikte druivenras en groeit in Frankrijk voornamelijk in de Bordeaux, Languedoc-Roussillon en Charentes. Het druivenras past zich goed aan de verschillende klimaat- en groeiomstandigheden aan. Een Merlot wijn heeft een volle rode kleur en heeft smaken van zwart en gedroogd fruit. Daarnaast komen er in Merlot wijnen ook smaken van aardse en kruidige elementen naar voren.

Pinot Noir
De Pinot Noir druiven zijn moeilijk te verbouwen: Er worden hoge eisen gesteld aan het klimaat (dit moet redelijk koel zijn) en de grondstelling is erg belangrijk. Als aan al deze eisen wordt voldaan, groeien hier de beste Pinot Noir druiven, zoals in de Bourgogne gebeurt.

De Pinot Noir druif beschikt over een goed gedoseerde zachtheid, subtiliteit en een fruitigheid die erg gewaardeerd wordt. Het heeft verder een licht rode kleur en de smaak heeft zoals eerder genoemd een zekere mate van fruitigheid (rood fruit en kersen). De oudere gerijpte Pinor Noir wijnen worden erg gewaardeerd om de aardse (zoals leer) en dierlijke (zoals wild) elementen.

Syrah
Deze druif groeit met name erg goed in zonnige en warme gebieden. In Frankrijk worden de Syrah druiven voornamelijk verbouwd in de Languedoc-Roussillon, de Rhone en de Provence. De wijnen hebben een fruitig karakter. Afhankelijk van de rijpheid van de wijn zul je een bouquet van rood fruit of van zwart fruit goed proeven.

De laatste jaren is de aanplant van de Syrah druiven enorm aangegroeid in Frankrijk. Een Syrah wijn is goed te combineren met de meeste gerechten, vandaar de populariteit van dit druivenras.

Tannat
In een Tannat wijn bevinden zich veel tannines en dit druivenras komt voornamelijk voor in het Zuidwesten van Frankrijk. Een Tannat wijn heeft een donkerrode kleur die volle wijnen oplevert. Nadat de wijn enkele tijd in eikenhouten vaten heeft gerijpt, worden de tannines verzacht en levert dit een complexiteit aan verrukkelijke smaken op.

2 reacties

Laat een reactie achter